Studenten van het Massachusetts Institute of Technology hebben een innovatieve vervanging gevonden voor lampen: een plastic fles gevuld met wateren bleekwater.

In sloppenwijken over de hele wereld moeten de woningen het vrijwel zonder lichtstellen. De metalen golfplaten blokkeren al het daglicht, en er is vaak geen elektriciteit.

Onderzoekers van het prestigieuze MIT hebben daarom een bijzonder eenvoudige oplossing bedacht: de lichtfles, een plastic fles gevuld met water en bleekwater. De fles wordt opgehangen in een gat in het dak, dat vervolgens waterdicht gemaakt wordt. De bodem van de fles wordt op die manier een peertje, goed voor het equivalent van een 60-watt gloeilamp.

Het water in de fles zorgt ervoor dat het licht gebroken wordt en in alle hoeken schijnt. Het bleekwater heeft enkel tot doel om de ontwikkeling van bacteriën in het water tegen te gaan. Volgens de onderzoekers is de fles op die manier zo'n vijf jaar bruikbaar.

In een eerste testproject zijn in de arme wijken van de Filipijnse hoofdstad Manila al duizenden van de flessen geïnstalleerd.

Hier het You Tube filmpje, waarin te zien is hoe een fles water 'geïnstalleerd' wordt; 

Nog meer info: NiburuNUjij